Interpretare vs mistificare


Dex

 interpretare sf [At: GHICA, S. 588 / Pl: ~tări / E: interpreta] 1 Atribuire a unui sens unui lucru, unui fenomen Si: interpretat1 (1), (înv) interpretațiune (1). 2 (Spc) Atribuire a unui sens oarecare unui text, unei legi etc. Si: interpretat1 (2), interpretațiune (2). 3 Sens, semnificație acordată unui fapt, unui fenomen etc. Si: interpretat1 (3), (înv) interpretațiune (3). 4 (Spc) Comentare, explicație dată unui text (vechi) Si: interpretat1 (4), (înv) interpretațiune (4). 5 Redare prin mijloace adecvate a conținutului unei opere muzicale, dramatice, literare etc. Si: interpretat1 (5). 6 Operație logică prin care variabilele dintr-o formulă sunt înlocuite cu valori corespunzătoare lor.

mistificare sf [At: NEGRUZZI, S. VI, 246 / Pl: ~cări / E: mistifica] 1 Înșelare. 2 Denaturare a realității.

Granița dintre cei doi termeni e discutabilă, având în vedere cele spuse de către un fost comandant al penitenciarului: „Când treci de localitatea Dorobanțu, îți trebuie pașaport, pentru că Poarta Albă este și va rămâne altceva în sistemul penitenciar”.

Cereri pentru decontare

Sindicatul a formulat niște cereri având ca obiect urgentarea plății de conturilor pentru unii dintre membri. Una din cereri a fost înaintată în decembrie 2020, iar celelalte în ianuarie 2021:

Răspuns la pachet

Primim un răspuns din care rezultă că, ceea ce contează nu e data depunerii actelor, ci data la care acestea ajung la serviciul financiar și, mai ales, de timpul limitat de care dispune acest serviciu pentru formularea răspunsului. Răspunsul în sine nu presupune însă și angajarea vreunei răspunderi, după cum vom vedea:

Justificări

Deși cererile de decont sunt legal întemeiate, se vede din răspuns că decontul pentru misiune – poziția 3 – pe lângă faptul că a fost plătit cu întârziere de o lună, nu a fost acordat prin modalitatea avansului spre decontare, așa după cum au beneficiat directorul și directorul adjunct, aceștia nefiind nevoiți să țină niște bani blocați (500 sau 3500 de lei) și aflați la cheremul „volumului mare de muncă” din cadrul sectorului financiar-contabil.

Se mai vede că la pozițiile 9 și pauză (lipsește numerotarea) s-au decontat serviciile de stomatologie, nu și la 11, pentru nr. 11 lipsind avizul medicului stomatolog, unitatea nemaiavând . . . încadrat medic stomatolog, doar pentru poziția 11, s-ar înțelege din răspunsul absolut tembel.

Traducem sintagma „Din cei 19 angajați”. În răspuns apar însă 21, chiar dacă în realitate e vorba despre 22 de angajați, lipsind numerotarea pentru unul dintre ei, în dreptul lui fiind pauză. Ar fi cazul să ne îngrijorăm de modul de decontare, văzând cum e întocmit  tabelul din răspuns?

Ni se mai spune că trebuie respectat un planning de depunere al cererilor de decont, și că ele au fost plătite cu întârziere doar pentru un angajat, restul fiind plătite în termenul legal. De fapt e vorba despre patru  angajați, cel cu naveta, cel cu decontul stomatologic, cel cu decontul pentru medicamentele care nu se regăsesc în nomenclator, și cel cu decontarea misiunii.

Banii blocați pe navetă, pentru angajatul care a avut ghinion, ajunseseră la un alt angajat, care „nu a anunțat acest aspect”. Cum ar veni, angajatul care ar fi trebuit să primească decontul pentru trei cereri restante, primea drepturile salariale într-un cont, iar decontul de transport în . . . contul altuia, care nu anunța pe nimeni.

Tupeu și nesimțire

După toate aceste, să le zicem, inadvertențe din răspuns, și după cele patru cazuri în care deconturile au fost achitate cu întârziere, sau deloc, conducerea ne ceartă puțin:

Și susține că nu e vorba despre nici un favoritism, „deconturile fiind plătite în ordinea cronologică a depunerii documentelor”.

P. S. : Nu e singurul răspuns cu inadvertențe primit. Vom încerca să le deslușim facerea lor, pentru că semnarea lor ca atare, de după facere, e deja clară pentru oricare cititor de bun-simț.

Un gând despre „Interpretare vs mistificare

  1. Cei ce furau portofele în troleibuz ieri , azi s-au angajat la penitenciar și fac tot ce au învățat , să fure , dar din salarii , electronic , au evoluat.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.